Meg og mitt enkelt-kompliserte hode!

Fy fader.. Camp Senkveld nå nylig eller?? Ææææææææsj!! JEG holdt på å kaste opp her, og MÅTTE bare google surstrømming.. Det greiene på boksen de åpna!?

Dette fant jeg, en av Aftenspostens korrespondenter har skrevet:

Jeg tilstår først som sist: ærlig talt smaker surstrømming mer spesielt enn godt. Boksen åpnes forsiktig, en eim av hestemøkk sender sjokksignaler til luktesansen. Smaksløkene stritter på tungen, forberedt på det verste. – Å spise surstrømming krever modning og tilvenning, forklarer Patrick Johansson, som selv betrakter seg om en nybegynner i faget. Det er høytidsstemning på restaurant Tennstopet i Stockholm. De første bokser av årets nærmere 800 tonn gjæret sild skal åpnes. Strømming er en liten og ellers uskyldig østersjøsild. Nedlagt på boks og sjokkgjæret i to måneder blir den en kulinarisk smaksbombe, egnet til å begeistre eller forferde. Surstrømming er småsilden som har gjæret frem fra norrlandsk husmannskost til delikatesse med kultstatus. Tredje torsdag i august er tradisjonell premièredag, avisenes testpanel terningkaster seg frem til rangeringen ut fra lukt, konsistens og salthet på produktene fra de fem største produsentene. En surstrømmingsfest er en begivenhet, et ritual med vel utviklede seder og skikker. Det klassiske tilbehøret er mandelpoteter, hakket løk, svensk gräddfil, tynnbrød (som minner om lefser), øl og snaps. Men melk eller vann går også bra. Silden renses, det er krevende teknikk som krever lang øvelse. Filetene legges på tynnbrødet sammen med mandelpoteter i skiver og annet tilbehør. De færreste risikerer innendørs surstrømmingsfest i sitt eget hjem, til det er lukten for gjennomtrengende. Utendørs er å anbefale, som et alternativ til den like tradisjonelle svenske kräftskivan, krepselaget.

Årgangs-gjæring

Ruben Kronwall Madsen, med slektsrøtter i Bergen og formann i det norrlandske Surstrømmingsakademiet, skal åpne den første boksen. Innholdet er eksplosivt, gjæringsprosessen stopper ikke etter at strømmingen er lagt på boks. Tvert i mot, for de mest entusiastiske er årgangene av surstrømming som årets Beaujolais Nouveau, hvert år har sitt særpreg. Når gjæringen får hermetikken til gradvis å skifte fasong fra boks til ball foredles produktet. En av de frelste ser med begeistring frem til å åpne en boks av 1996-årgangen. Når boksen åpnes, har laken en lei tendens til å sprute ut på både vertskap og gjester. Og laken lukter aldeles forferdelig, en lukt som sitter i både hud og klær lenge etter at den siste boksen er tom. Rådene for å unngå søl er mange, et er å holde boksen i en plastpose eller under vann. – Å åpne under vann er analfabetisme, fnyser Kronwall Madsen foraktelig og demonstrerer den rette teknikk: Boksen vinkles 45 grader og med et forsiktig stikk med boksåpneren kommer luften lett og elegant ut, ingen sprut, intet søl. Rubens beste råd er å avkjøle boksen før åpningen, det legger en demper både på lukt- og gassutvikling. Blant surstrømmingskritikerne er det en tung myte at fisken er råtten. – Surstrømming er gjæret fisk, ikke råtten, sier produktsjef Thomas Hägglund. Han selger Röda Ulven surstrømming og forklarer gjerne prosessen for en uinnviet. Strømmingen er 15-25 cm lang, den kommer inn mot land i april for å gyte, 10-12 tonn fisk om dagen tar Hägglund i mot. Den renses for hode og tarmer og legges i sterk saltløsning i ett døgn, deretter legges fisken i tønner i en svakere saltløsning og plasseres i et gjæringslokale. Her er det ingen nymotens greier med E-er eller kunstige tilsetninger. – Ingen andre tilsetningsstoffer enn salt og vann, sier Röda Ulvens mann.Etter rundt åtte uker pakker skoleungdom i Norrland strømmingen om fra tønne til hermetikkboks. Hos Röda Ulven pakker 16 jenter 20-22000 bokser surstrømming om dagen. Fisken dyttes ikke bare brutalt i boksen, den legges i pene fletter. – Surstrømmingen ettermodner i boksen, den skal helst oppbevares i 13-15 grader, fortsetter Hägglund, som sammenligner prosessen med en god vin eller konjakk. Röda Ulven slipper i disse dager ut 350-375000 bokser surstrømming ut på det svenske markedet. Totalt er det 21 salterier i Norrland. Noe går til Finland, men ellers er surstrømming et produkt av svensker for svensker. Surstrømming hører ikke bare ettersommeren til, forbrukertrykket har skapt surstrømming både til påske og midtsommer. Mens surstrømming en gang var uttrykk for at fattigfolk i Norrland ikke hadde annen mat å velge, er det i dag en trendy jakt på det opprinnelige. – Folk søker det genuine, sier Patrick Johansson som driver reklamebyrå i Stockholm, men forklarer at han har sine røtter på den svenske landsbygden. Akademiformann Ruben Kronwall Madsen søker også det opprinnelige og er på vei tilbake til Norge for å hente inspirasjon. Fisketradisjoner i nabolandene må fremelskes, og i november deltar Rubens ledende akademimedlemmer i en rakørret-festival. For en skeptisk amatør er fileteringen av gjæret sild mer krevende enn trendy. Redningen er at det også finnes ferdig filetert surstrømming. Da prøver jeg meg forsiktig frem med små filetbiter og mye tilbehør. 

KJØP IKKE SÅNNE BOKSER!

Fikk OVERHODET ikke lyst til å prøve.. Svenskene må være gærne?? Er dette Søta Bror`s variant av Rakfisk? Eter ikke det heller jeg..!!

Advertisements

Comments on: "Camp Senkveld spiste dette: Surstrømming… Å fytte..!!" (7)

  1. Er kvalm enda,jeg! Fytte GRØSS! :-/

  2. Heyyyy – hva skjer a?? Hvis jeg klikker på navnet mitt i kommentaren over her, kommer jeg til den GAMLE bloggen min som ikke er i bruk…
    Ny adresse er http://lillann.wordpress.com

    • veronica365 said:

      Eh???? Det er jammen ikke sikker på? Men nå har godkjent kommentar, skjer samme da?? God helg!!!:)

  3. Jepp -skjer det samme. Mulig du må endre URL’en på linken du har til bloggen min…(???)
    Ha en strålende helg, Veronica 🙂

    • veronica365 said:

      Jøss.. Den har jo endret før, men jeg leter igjen! 🙂 Det må jo være riktig! 🙂 OG; GRATULERE MED LILLE PRINSEN!!!

  4. Serriøst, jeg har spist dette sikkert 10 ganger når jeg var yngre. Likte det! Men siste gangen ble jeg kvalm og dårlig.. ikke mer:-) Svenskevennene tar alltid med dette til pappa når de er på besøk i Norge. De spiser det ikke selv, og de har sagt at det er få som spiser det i Sverige, kun spesielt interesserte:-)

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

Stikkordsky

%d bloggers like this: