Så innmari mye VEPS!!!! – HVORFOR DET!???

Det er altså så sinnsykt masse veps??

Her på søndag var jeg på cafè med to venner og en sju tusen veps. Snakker om! Nå har ikke jeg totalt vepse-hetta, men vifter de vekk når de blir for nærgående. Det har sikkert en sammenheng med at jeg ikke har blitt stukket av veps siden jeg var 12 eller noe. (nå er jo ikke det forferdelig lenge siden.. HAHAHAAA!!!)

Men BANK I BORDET (akkurat som det faktisk hjelper??) – jeg er nå en gang ikke vepsens hovedmål. Jeg skjønner at noen er redd for susende dyr i lav høyde, -som strammer magemusklene så rumpa er godt bøyd fremover og klar for hugg!

I aftenposten finner jeg:

Vi merker at det drar seg til med mye veps nå. Den siste uka har det akselerert kraftig, sier entomolog Lars Ove Hansen ved Naturhistorisk museum i Oslo til Fædrelandsvennen.  Og skal vi tro Hansen, blir enda mer i ukene som kommer, både på Sør- og Østlandet.

Årets sommervær har ført til at vepsen har formert seg i hopetall. Ekspertene mener det er langt flere veps enn normalt – i hele Sør-Norge.- Slik som juli har vært, med mye fuktighet, men også varmt, er det helt logisk at det blir mye veps. Det er godt mulig at vi i år vil ha mye veps til langt ut i september, og kanskje også oktober, sier Hansen.

åååkei, så folkens det er bare å feste fluesmekker` n i beltet! Videre står det:

Det er flere tusen ulike vepsearter i Norge, men 13 arter stikkeveps. Vanligst i og rundt hus er jordveps og tysk veps. Disse er samtidig de mest aggressive, med mest smertefulle stikk. Ved legevakten i Kristiansand har man merket at vepsen er kommet til Sørlandet i hopetall.

– I løpet av to dager denne uken hadde vi tre pasienter med allergisk reaksjon på vepsestikk. Vi er helt klart inne i vepseperioden nå og forventer økt pågang de kommende ukene, sier overlege på legevakten, Styrk Vik.

For de aller fleste vil et vepsestikk være helt ufarlig, men for noen kan det være livstruende. Vanlig reaksjon på vepsestikk er en liten rød hevelse rundt stikkstedet og svie som varer i noen timer.

MEN: Man kan få farligere reaksjoner enn det.. Og det er klart at man skjønner at folk er redd veps når de faktisk kan dø av de små irriterende krypa.. Og som ei på jobben sa også; de er nesten lydløse om dagen?? Er du enig? Er ikke mye BSSSSSSSSSSSSSSSSSSSs å høre??

Overlegen ber folk være på vakt ved andre symptomer etter stikk og kontakte legevakt eller ringe 113 umiddelbart hvis man:

1) tidligere har hatt alvorlig allergisk reaksjon på vepsestikk.

2) får pustevansker eller nedsatt bevissthet.

3) får utslett andre steder på kroppen og ikke bare rundt stikkstedet.

Det er vanskelig å vite om man er allergisk mot veps. Vepseallergi kan utvikles i løpet av livet, og alvorlige allergiske reaksjoner kan dermed oppstå selv om man tidligere er blitt stukket uten å reagere.- Alvorlige reaksjoner er heldigvis sjeldne, og dødsfall enda sjeldnere, men man bør være oppmerksom på faresignalene, sier overlege Vik.

Men kanskje det er litt penger i veps også?? 🙂

Firmaer som driver med skadedyrsbekjempelse, merker godt at det er mye veps i år.

– Vi får mange henvendelser om veps nå, og merker at det øker. Jeg oppfatter ikke at det er ekstremt mye, i hvert fall så langt, men vi har anslagsvis 12-15 vepsejobber i uka i Aust- og Vest-Agder, sier konsulent Terje Breivold i Anticimex til Fædrelandsvennen.- Vi jobber døgnet rundt om dagen og merker at det er mye veps i år. Vi har spesielt mange oppdrag på Østlandet, men også en del på Sørlandet. Jeg har nok inntrykk av at sørlendingene fikser opp i vepse-problemene sine selv i større grad enn østlendingene, sier Christian Krogstad i ABS skadedyrkontroll.

Og tilslutt; GODE TIPS FOR Å UNNGÅ STIKK:

  • For å unngå stikk bør du ikke bruke parfymerte produkter.
  • Hold vinduer på soverommet stengt, eller kjøp et insektnett får å dekke åpne vinduer
  • Tørk vekk iskrem fra barns hender og klær.
  • Vær rolig når det er bier eller veps i nærheten. (Akkurat det tror jeg er skikkelig vanskelig.- det ser i alle fall sånn ut!)
  • Ikke plasser fargerike blomster med sterk duft i nærheten av uteplass og balkong.
  • Dekk over matvarer både innendørs og utendørs. Unngå å drikke direkte fra brusflasker eller lignende. Sjekk alltid for veps i flasker og glass før du drikker.

Og om du er redd veps… Du er i alle fall ikke 9 år, og har gått med veps i øret i ett år!! DET kan du lese om HER! Nå skal det vist regne noen dager, så da får vi kanskje litt vepse-fri.. Puh! Jeg har i dag bare tatt livet av 1 stk veps. Den kom som alle de andre de siste ukene uten lyd, og svirra foran fjeset til nabo-kollega. De to jeg deler kontor med hopper ved synet av en veps. Jeg krøller sammen noe dokumenter man helt sikkert ikke bør krølle sammen, så slår jeg.. Bang – jeg blir morder. Men du.. Neste gang du ser en veps: HÆHÆHÆHÆ!!! 🙂 – følg den med øynene når det flyr rundt, og se for deg om den kan være særlig smart? 🙂 Snakker om å VIRRE?? MålLØST?? Herremin, er utrolig glad jeg ikke er veps. ..

Reklamer

2 kommentarer om “Så innmari mye VEPS!!!! – HVORFOR DET!???

  1. Det skal bare være to.. en som sitter på en blomst og en som er i bolet.. Og begge to holder kjeft og har prolaps i ryggen og butt «stikker»…

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s