MANETER OVERALT!!!! – Hvorfor det!?

Jeg dro på strandtur her en dag, med en venninne og to unger. For det første var det jo ikke akkurat SPRENG-varmt, og for det andre; Snakker om mengder med brenn-maneter eller? Vi var på Sjøstrand i Asker. Å HEI!!! Det TUSSA!!! Jeg har lest/ hørt at det er minimum 50% mer maneter nå enn tidligere år.. Og da sier jeg.. Nei nei nei, det er 150 % mer. Du har altså ikke sjans til å få dukka deg uten enten HEL våtdrakt (tørrdrakt?) eller rett og slett bli brent.

Og dersom du noen gang har blitt brent, er vel ikke valget særlig vanskelig. Apropos det; jeg leste i VG at Knut Håvik (SE&HØR) driver med sånn nakenbading, og hadde fått en brennmanet mellom bena. (IIIIIIKKK!!!!) – men det var vist ikke så ille, uttalte han. Det hadde vært verre før han begynte å bade naken, og hadde fått en brennmanet riktig nok mellom bena, men inni badebuksa!! (DOBBELT-IIIIIIIKKK!!!!!)

Tilbake til manetene som herjer sjøen på østlandet. Her er noen grunner for at de er så mange:

Gode vekstvilkår i sjøen gjør at manetene er flere og tidligere ute enn normalt. Lave temperaturer, fralandsvind og god næring er noen av grunnene til mange maneter. I motsetning til badende mennesker liker ikke brennmanetene at vanntemperaturen nærmer seg 20 plussgrader.
– Da forsvinner de fra overflaten, og trolig kan de regulere sin flyteevne slik at de havner på dypere og kjøligere vann

Dette er det som faktisk skjer (kan skje) om du svømmer på en;

Brenner du deg på brennmaneter, kan du få alvorlige reaksjoner og permanente hudforandringer, melder Tidsskrift for Den norske lægeforening. – Barn og allergikere er mest utsatt for alvorlige reaksjoner av den norske brennmaneten.

Brennmaneten inneholder nesleceller – og når vi kommer i kontakt med maneten, skyter neslecellene giftstoffer inn i huden.

– Det kan føre til brennende smerte, hevelse og kløe, og i verste fall kan det bli blemmer og infeksjon. På sikt kan det bli stygge arr og permanente brune pigmentflekker, sier overlege Kim Alexander Tønseth ved Rikshospitalet-Radiumhospitalet.

Og hvis giftstoffet går inn i blodbanen, kan man få symptomer som kvalme, hodepine, svimmelhet, blodtrykk som synker, pustebesvær og hjerterytmeforstyrrelse. 

Kjærringråd dersom ulykken er ute (for du er neppe inne):

Brenner du deg på manet i Norge – og ikke er barn eller allergiker – forsvinner vanligvis hudirritasjonen i løpet av noen timer.

Er du så uheldig at du blir brent, er et godt råd mot svien er å skylle grundig med sjøvann eller eddik, det nøytraliserer giftstoffene fra brennmaneten.

Den eneste beskyttelsen på slike steder er tørrdrakt eller våtdrakt

Brennmanet fakta:

 • Brennmanet (Cyanea capillata) er en skivemanet. Det kan bli opptil 2 m i diameter, og er det største av alle nesledyr.
 • Den er meget vanlig langs hele norskekysten.
 • Nesledyr (Cnidaria) er en av de mest vellykkede rekker i dyreriket, og kan spores minst 500 millioner år tilbake.
 • Med nesleceller som består av nematocyster som inneholder en oppkveilet harpunlignende tråd med gift, har nesledyrene skapt frykt blant badegjestene i årevis.
 • Brennmaneten er som regel gul til brungul eller rød i farge, med tentakler som kan bli 30 m lange.
 • Disse har nesleceller som benyttes til å lamme byttedyr slik at de kan spises. De største eksemplarene finnes i arktiske strøk.
 • Levetiden for en brennmanet er omtrent ett år.
 • Den vanlige gulrøde brennmaneten, Cyanea capillata, er observert i 386 områder langs hele Norskekysten.
 • En annen art, blå brennmanet (Cyanea lamarkii), er aldri observert nord for Møre, men forekommer ofte langs Sørlandskysten og på Østlandet.
 • Å FYTTEGRIIIIISEN!

  Nå har jeg lest/ hørt om at noen vil sette opp manet-nett da. For å være ærlig; Jeg tviler på at det blir gjort. Bare det blir litt varmere i vannet nå så..I mellom tiden kan du gjøre som jeg valgte å gjøre i helgen; bad i ferskvann. Garantert ikke en brenn-gele å se i mils omkrets…

  HER kan du lese mer om sjælve-dyret, og HER mer om hva du kan gjøre, ( ikke bør gjøre:) )

  God svømmetur!! 🙂

  Reklamer

  9 kommentarer

  1. Kjerringråd som pissing og eddik funker desverre ikke… Har skaden først skjedd vil jeg heller anbefale smertedempende salver og slike salver man bruker mot myggstikk og andre drittbitt. Er det ekstra ille kan man få sterkere salver på resept.

  2. Grunnen til denne enorme økning av maneter, har en naturlig forklaring, «global oppvarming»!

   Dette er forårsaket av økt CO2 i luften, dette igjen er årsaket av at «jordens lunge» drepes!

   Husk naturfagtimene, plantelivet lever av CO2, som er en naturlig gass blandbar med luft og fortrenger oxygen!
   Ved snauhogst av skogarealer, ved å ødelege floraen, så årsaker vi at luftkvaliteten forsures!

   Plantene lever av carboneoxyd, og gir tilbake nitro-oxygen, som er det menesker og dyr bruker for å puste!
   Ved og ødelegge plantelivet, så forårsaker man at nivået av CO2 øker og nitro-oxygen minker! Dette årsaker oppvarmingen, som her igjen er årsak til den urovekkende manetøkningen grunnet varmere vannstrømmer!

   Viu har nådd del 4 av 6 varsler før ny istid! Nen ny istid som i en 10 års ekstrem kulde «noe lik «Day after to morow»»! Mark my word!

   • Og, NEI! Bilene er IKKE årsaken her, snauhogst for å bygge industriområder og nye boligfelt, ER!

  3. Rettelse av skrivefeil:»Viu har nådd del 4 av 6 varsler før ny istid! Nen ny istid som i en 10 års ekstrem kulde “noe lik “Day after to morow”»! Mark my word!»

   Vi har nådd varsel 4 (increasing water temperature)
   av 6 varsler før ny istid!
   En ny istid som i en 10 års ekstrem kulde
   “noe lik “Day after to morow”»!
   Mark my word!

   • Hei Cato!!! Takker for veldig utfyllende kommentar(-er!) Jeg blir glad og lærer! 🙂 Takk takk!

  4. Iiii haater maneter! Hadde nesten ikke sett noen før jeg var på ferie sørpå, og alle gamle damer og barn og voksne hoppet uti havet og svømte rundt og var ikke redd for de skumle manetene i det hele tatt. Og der sto jeg, på kaia og speidet etter dem og hakket tenner. Hehe! Nei, huff..

  Legg igjen en kommentar

  Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

  WordPress.com-logo

  Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

  Google+-bilde

  Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

  Twitter-bilde

  Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

  Facebookbilde

  Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

  w

  Kobler til %s