Sånn vil man ikke være!!

Egoisme og narsissisme brukes ofte om hverandre i dagliglivet, men de er ikke det samme. Egoisme er en bestemt etikk som går ut på å handle i sin egeninteresse. Narsissisme derimot dreier seg om selv-opptatthet, altså å bade seg i følelser.  Det som typisk karakteriserer narsissister er at de er ekstremt hensynsløse overfor andre, de tror de eier hele verden og at de har rett til alt de peker på og de er svært materialistiske.

Egoisme er en grunnleggende menneskelig følelse og egenskap, og en etisk doktrine som hevder at det er riktig å handle på en slik måte at det tjener den som handler. Egoismens motpol er altruisme (selvoppofrelse), som hevder at det er riktig å handle på en slik måte at det tjener andre (samfunnet).

Av kjente filosofer som forfekter egoisme, kan nevnes Max Stirner, Ayn Rand og Aristoteles. Begge disse har imidlertid egne navn på sine etiske teorier; mens Rand snakker om rasjonell egoisme, bruker Aristoteles begrepet eudaimonisme.

I dagligtalen brukes gjerne egoisme som ensbetydende med hensynsløs og irrasjonell atferd, men de fleste egoistiske filosofer anser dette som en karikatur av egoisme. I dagligtalen vil eksempelvis en narkoman kunne hevdes å være egoist, fordi hans handlinger går ut over andre. Egoistiske filosofer vil til dette innvende at det ikke er i den narkomanes interesse å bruke narkotika, og at han følgelig ikke er egoist.

Narcissisme er egotistisk selvopptatthet, personlig behovstilfredsstillelse, aspirasjon, suksess og det motsvarende inntrykket disse egenskapene gir hos andre. Disse egenskapene er allmenmenneskelige og sunne trekk ved personligheten. Fremtredende narcissistiske trekk kjennetegnes ved personer som avviser nære venner og isolerer seg. Ytterligere dominerende selvhevdelse finnes hos blant annet psykopater, som da har diagnosen narsissistisk personlighetstype.

En kommentar om “Sånn vil man ikke være!!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s