Er du redd for Nissen??

Husker du det?? Så sinnsykt spennende det var når nissen skulle komme?? Mine nisse-minner er to: Jeg husker det ene året det kom TO nisser til gården. Nissekona og nissegutten! De dansa ute rundt et tre som stod på plenen. Treet var pyntet med utelys og de så skikkelig trollske ut, der de hoppet rundt treet i skumringen. Nissekona med sekken på ryggen. De ringte i en gammelgårdsbjelle, som nissen av en eller annen grunn alltid brukte på julaften. Var jo rart at den bjella stod på peisen resten av året? Tror det er en bjelle som en hest har hatt rundt halsen før i gamle dager.

Det andre minnet er den julaften jeg og søstra mi satt i trappen ned mot kjelleren hjemme. Og ett år fant vi nettopp den tidligere nevnte bjella der. Vi ante nok at kanskje ikke det var selve nissen som kom, og at noen skulle leke karneval for oss. Så jeg husker vi testa bjella. Ringte hardt med den en gang, og løp ned og gjemte oss. Vi fikk beviset for at det var hintet. Mamma kom ut døra oppe og sa «Velkommen inn, Nissefar!!!» Hehe.. Han kom ikke riktig enda, og vi lo!!

 Nå er det sikkert ikke så mange som kan lese dette som er redd Nissen, men kanskje du kan hjelpe dem i deres eventuelle skrekk:

Mange barn er redde for julenissen. Professor Stein Erik Ulvund gir råd til hva du kan gjøre:

Professorens viktigste råd er at foreldre bør avsløre nissen, dersom barnet blir vettskremt.

– Noen foreldre har stor motstand mot å avsløre nissen, selv om barnet blir redd. Hvis du får en 2-åring som skriker og blir hysterisk, bør foreldre legge egne prinsipper til side og la maska falle, slik at barnet ser hvem nissen er. Julekvelden skal være hyggelig, og det er ikke verdt å ha en julaften med en livredd unge, understreker professoren.

Godt nissevett

Stein Erik Ulvund er professor i pedagogikk ved Universitetet i Oslo og har skrevet en rekke bøker om barn. Her gir han sine råd for å hjelpe barn med nisseskrekk:

 • Tren på kontakt med nissen. Oppsøk steder der du vet at det er nisser før jul, slik at julekvelden bokstavelig talt ikke kommer som julekvelden på kjerringa.
 • La barnet nærme seg nissen forsiktig. Trekk deg tilbake hvis barnet blir redd. Se på ansiktsuttrykket hvordan hun reagerer.
 • Ta barnet på fanget når nissen kommer på julaften. Alle former for press når det gjelder å få henne til å nærme seg nissen er en sikker fiasko!
 • Bruk en kjent person som julenisse på julaften. Da er det lettere å roe ned barnet hvis hun blir veldig redd. La nissen ta av seg masken, slik at barnet ser hvem det er.

Skal du være nisse?

Turistsjefen i Drøbak, Tom Kristiansen, får all posten som sendes til julenissen i Norge. Julepostmesteren svarer alle som sender brev til nissen. Han går også under navnet fetteren til julenissen. Her gir han sine råd til de som skal være nisse i jula.

 • Forbered barna på at nissen kommer. Fortell at han har skjegg, og kan se litt annerledes ut enn det de har sett på bilder eller film.
 • Nissen må ikke presse seg på barna, dersom han ser at øynene vokser og de tar et skritt bakover. Noen møter nissen med skrekkblandet fryd, der redselen går over. Andre forblir vettskremte.
 • Bruk en koselig, men dyp stemme. Den skal ikke være dramatisk eller alvorlig. Forsøk å være litt Alf Prøysen – koselig men myndig.
 • Ha god tid, slik at barna venner seg litt til den ukjente i stua.
 • Forvent ikke at barna skal gå rett bort til nissen. For en 4-åring på 1,10 meter kan det være et skremmende syn å møte en mann på to meter med maske.
 • Strekk gjerne ut armene, men la barnet bestemme om det vil komme eller ei. Noen tør, mens andre må vente til neste år.
 • La barnet komme til nissen. Bråløft ikke opp et barn og sett det på nissens fang for å ta bilde.
 • Klem ikke barnet først. La barnet gi nissen en klem, dersom det selv ønsker.
Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s