«Hallodame?» – å nei!!

På vei til gymnastikken i dag hørte jeg deler av et program på Nrk P3. «Banden» heter programmet og temaet var «Hallodamer». Alle vet jo hva en Hallodame er, og for en tittel?!! Hehe.. – «Hadetmann» derimot, det er det ingen som er men mange som kunne vært.

Saken var som følger; Det heter ikke Hallodame men kanalvert. Det er den korrekte yrkestittelen og de er nå også blitt et kulturminne, du!! Ja, jeg kan jo si meg enig i det, men jeg kan muligens komme til å slite litt med å huske riktig tittel. Hu Ragnhild kommer alltid til å være Hallodame for meg!

Jeg finner følgende på siden om kulturminne året 2009. Der er de ukens kulturminne, uke 44:

Mediesamfunnet har vært i enorm utvikling siden det norske fjernsynet ble åpnet i 1960. Fremdeles er programverten på NRK et felles referansepunkt på skjermen, en person som griper inn i dagliglivene våre og tilfører menneskelighet langt utover sin egentlige funksjon. I dag er kanalvert den offisielle betegnelsen, men ”hallodame” eller ”hallomann” lever seiglivet videre på folkemunne. Vi tenker sjelden på hvor mye arbeid som ligger bak presentasjonene. Skulle derimot kanalvertene forsvinne, vil også en æra i norsk kringkastingshistorie være over. Derfor er kanalverten Ukens kulturminne. Først og fremst deres funksjon – men iblandet en god porsjon menneskelig ansikt…

Norges første hallodame som het Inger Lise Haug. Senere giftet hun seg med radiomannen Jakob Skarstein og tok hans navn. Det var under den offisielle åpningssendingen for NRK TV, lørdag 20. august 1960, at Inger Lise Haug ble Norges første tv-kjendis. Senere har en lang rekke av hennes etterfølgere og kolleger som hallodamer og hallomenn vært ensbetydende med å være NRK- fjernsynets ansikt – selve innbegrepet av allmennfjernsynets evne til å vende seg til alle i hele landet.

De vi kjenner best er nok disse:

hallo
Kirsten Schøyen

 

ragnhild
Ragnhild S. Fjørtoft
terje
Terje Sølsnes

 

 

 

 

 

 

Han Terje husker jeg var moder`n så imponert over, for han hadde vist strikka alle marius-genserene sine selv.. Den som liker strikking om det, tenker jeg da..

Videre står det: Hallodamen er altså en utrydningstruet art, selv om de tjener som et speil for mange samfunnsendringer. Om man ser kavalkader (bl.a. på YouTube) over hårfasonger og klesdrakt for hallodamer og -menn opp gjennom historien, er det en kilde til forståelse av hvordan vi har oppfattet oss selv opp gjennom tiårene. Vi ser dermed også hvordan kulturen har endret seg. Det er én av grunnene til at NRKs kanalvertfunksjon ble valgt ut som et kulturminne i forbindelse med Kulturminneåret 2009. De som framfor noen representerer hva dette kulturminnet står for, er Kirsten Schøyen og Ragnhild Sælthun Fjørtoft, som har vært kanalverter siden 1960-tallet.

Så gratulere da alle kanalverter! Dere er nå blitt kulturminne! Jeg legger meg på «minnet» at det forsåvidt bare er NRK som fremdeles har dere nå.. Men det er vel det vi (blant annet) betaler for?! – vi kan jo velge: reklame eller dere? Heller dere sier nå jeg.  Men du får nå passe deg da, leser, om du skulle møte en hallodame eller hadetmann, ikke si det høyt; si «kanalvert». – så slipper du å banne i kjerka!

Dersom du sjelden er innom Nrk så får du her er et godt gammelt klipp fra 1986, sånn låt det:

Reklamer

En kommentar om “«Hallodame?» – å nei!!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s