Anti-nyp?? Dette viste du ikke..

Nyper er sunnere enn det meste du kan få tak i av ting som inneholder antioksidanter! Men; hva ER antioksidanter? Jeg tenker at det er noe som er bra for meg. Men akkurat hva? Jeg skal lære oss om det nå:

… å usj.. det er drøssevis av merkelige forklaringer som må inn med t-skje.. ikke rart vi egentlig ikke vet dette folkens. Her kan du lese hva som står på Wiki, den var litt tung. Her kommer den enklere variant:

Antioksidantene er beskyttelsen (anti) mot harskning (oksidasjon) og de fungerer ved å nøytralisere reaktive komponenter som gjør at harskning setter fart. Og hvis du da tenker at «harskning» er det som skjer når du deler ett eple i to og det blir brunt?? Forstår? Dette vil vi jo ikke skal skje i kroppen så da tilfører vi ANTI-HARSKNINGS STOFF. Antioksidanter.

I maten, omgivelsen vår og fra oss selv kommer vi hele tiden i kontakt med stoffer som angriper eller oksiderer molekyler i kroppen vår. Farligst er dette når det er arvestoffene som angripes, for da er det risiko for at vi utvikler kreft. Også på andre steder kan det være store og negative konsekvenser, som for eksempel når kolesterol oksiderer og danner den lite ønskelige varianten av LDL kolesterol (lipoproteiner i blod med lav tetthet), som lett avleires i årevegger og danner grunnlaget for hjerte-kar sykdommer. Den kanskje (?) minst farlige oksidasjonen i kroppen skjer i fettvevet, noe som gjør at deler av dette forsvinner og vi får dannet rynker i huden over tid. Kreft i huden er imidlertid noe annet, ikke alltid ufarlig, men i disse tilfellene skjer reaksjonen i arvematerialet i fettcellene og ikke i fettet.

Antioksidantenes funksjon i kroppen kan sammenlignes med politiet i et samfunn. Deres jobb er å oppsøke situasjoner som potensielt er farlige og å legge en demper på stemningen slik at faren nøytraliseres. I motsetning til politiet, forbrukes antioksidantene i denne situasjonen, derfor må vi hele tiden ha påfyll gjennom maten.

nypeSånn omtrent 25 år før alle gikk ut og bestilte caffe au laitte på nærmeste kaffebar, var nype-te det mest eksotiske den jevne nordmann fikk tak i på tefronten. Nyper virker kanskje som trauste saker, men bedre følgesvenn får du ikke. Personlig er jeg ikke så glad i hverken nype-te eller nypesuppe, men syltetøy?? OH MY GOD!

Nyper troner på toppen av antioksidant-tabellen, og det er langt til nestemann. Nyper inneholder nesten dobbelt så mange antioksidanter per 100 gram som nummer to på lista, valnøttene. Hallo?!!! Nesten dobbelt så mange!!! Fullstendig oversikt over antioksidantinnholdet i vanlige norske matvarer finner du her . Nyper er frukten på rosebusken, vill eller dyrkede roser, de har nyper begge to.

Antioksidanter produseres ikke av kroppen på egenhånd, og må derfor tilføres gjennom kosten. De nedkjemper de frie radikalene, stoffer som er skadelige for kroppen når de produseres i for store mengder. Produksjonen av frie radikaler øker på grunn av stress, forurensning, røyking og stråling.

Nyper er ikke nødvendigvis så enkle å få tak i med mindre du har en busk i egen hage, men det finnes alternativer. Forsøk for eksempel nypeekstrakt, som fås kjøpt i helsekostforretninger og velassorterte dagligvarebutikker.

Nype er en av de desidert sterkeste antioksidantkilder i naturen og har lange tradisjoner i bruk mot sykdom. I tillegg til at nype inneholder store mengder C- vitamin i seg selv, så brukes nype for å øke opptaket av C- vitamin i kroppen. C- vitaminer nødvendig for over 300 forskjellige prosesser i kroppen, og det er en av våre mest velkjente og mest brukte vitaminer. Mange inntar ekstra C- Vitamin på høsten og i vintermånedene for å forebyggemot forkjølelse, influensa og sykdom. C- vitamin er en av våre viktigste antioksidantkilder, og antioksidanter er viktige i kroppens kamp for å motstå sykdom. Mange tar derfor ekstra store doseringer av C- vitaminer hvis man allerede har blitt syk, som et C- vitamin- sjokk for kroppen. Vitamin C er nødvendig for regulering av jernopptakog fettforbrenning, samt utvikling av brusk og bindevev. Vi er avhengig av daglig tilførsel, og behovet øker blant annet ved røyking, stress, graviditet og amming.

Så.. Her kommer det jeg hadde glemt. Jeg var jo som kjent i nord, og der stod det glasset med nypesyltetøy som jeg rett og slett har glemt at eksisterer midt på frokostbordet foran meg. Herremin det er sååååå digg!! Mamma forteller selvfølgelig historien om da hun fant nypesyltetøy-glasset på rommet mitt med en t-skje i.. Hvor jeg hadde sagt (kanskje 7 år) at jeg rett og slett ikke AAAANTE hvordan det hadde havnet der??

Så folkens. Kjør på med antioksidanter og c-vitaminer: og hvis du finner sånt glass, så fortell meg hvilken butikk?!!!

T-skje skal jeg klare å skaffe 😉

3 kommentarer om “Anti-nyp?? Dette viste du ikke..

  1. Heisann det var artig å interessant læsning !!
    Fint nytt høstbilde av deg :-))

    Det er bare en ting å gjøre å det er å føye til nype syltetøy på handlelista, så får man i seg alle de antioksidantene man trænger for å ikke bli angrepet av all slags virus og uhumskheter…!!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s