Botanisk hage – Oslo

CIMG0488Jeg og to av mine venninner har gjort en avtale om at i steden for bursdagsgaver skal vi finne på noe. Så når det var runde nr to, «kidnappet» vi vedkommende og dro til Botanisk hage i oslo!

For det første er det sååå innmari lett å finne frem dit. Takk og lov – jeg er ikke så glad i å kjøre i oslo-by`n! Men man kjører oppå trafikkmaskinen, tar til venstre og rett frem. Rett over ett par rundkjøringer så har du parken rett frem når veien deler seg. Da kan du parkere. Flott altså! – og det koster ingen ting å gå inn, bare om du ønsker å se museene som finnes der inne.

CIMG0471Botanisk hage ble opprettet i 1814 og er landets eldste botaniske hage. I dag er hagen en del av Naturhistorisk museum, Universitetet i Oslo. Hagens areal er nå dobbelt så stort som da den først ble anlagt, og er nå på 150 mål. De har omtrent 35 000 planter, fordelt på omtrent 7500 ulike arter eller sorter.

Hagen har en stor stab av gartnere og forskere. Dokumentasjon av plantesamlingene er grunnpilaren i alt vi driver med. Den er spesielt krevende siden samlingsobjektene er levende. Hvert år oppformeres ca. 1000 flerårige og ca. 1000 ettårige arter til erstatning for planter som dør. Det internasjonale frøbyttet med andre botaniske hager er den viktigste kilden til nytt materiale. Frøinnsamling og utgivelse av egen frøkatalog ligger til grunn for utvekslingen av frø med andre hager.

Botanisk hage har som mål:

  1. å være en kunnskapsbank for forskning og undervisning i plantesystematikk, evolusjon, biogeografi og pollinerings- og spredningsbiologi
  2. å formidle forskningsbasert kunnskap om botanikk og hagebruk, og om plantenes store betydning i dagliglivet, til allmennheten
  3. å bevare truete og sårbare planter ex situ
  4. å skape forståelse for de mange truslene det biologiske mangfoldet er utsatt for i vår tid.

CIMG0499Botanisk hage for besøkende
Botanisk hage som vitenskapelig samling

… og det er sinnsykt fint der!!

Bare se på disse bildene…:

CIMG0459

 

CIMG0508

 

CIMG0464

 

CIMG0480

 CIMG0478

CIMG0475

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s