SINGELPOLITIKK- Over 800 000 velgere «glemmes»

Ja,  jeg er singel. Det høres jo ut som man er forlatt i hele verden, ikke har noe familie og ei heller venner. Ordet «singel» er på en måte litt negativt ladet… – Fra gammelt av. Krise om man ikke var gift og smelt på tjukka 2 ganger innen fylte 37 år i 1949. Sånn er det ikke lenger. Det er maaaaaaaaange som er single i norge! Enten de er skilte, separerte, valgt det selv, enker, – ja eldre som unge. Over 800 000 mennesker bor i dag alene og skal klare alt på en lønning. Det er jammen tungt nok, og man må tenke seg om når penger skal brukes. Da er det så flott når avgifter og skatter skal økes i følge endel politikere. Jeg kjenner jeg blir glad!! *not*. Det taes hensyn og snakkes om eldre og barnefamilier til både Jensen og Jens er hvite på knokene, men hvorfor skal 800 000 ikke snakkes om?? Det eneste partiet jeg kan finne som har prøvd å sette dette på dagsordenen er Venstre. (fader) Jo da, les videre;

Fra 2006 ser vi en tendens til at det vokser fram en negativ ulikhet mellom aleneboende og de som bor sammen med noen andre, både når det gjelder helse, bolig og økonomi.

– Hva mener statsråden det bør gjøres for å motvirke urettferdig ulikhet mellom aleneboende og de som lever sammen med noen? Dette spørsmålet stilte Trine Skei Grande (V) i en interpellasjon til barne- og likestillingsministeren mandag. Svaret var, ikke uventet, nokså tannløst.

– Aleneboere er en gruppe som virkelig taper i inntekstutviklinga, og som eksploderer i fattigdomsgruppa, og dette skal det ikke være interessant å diskutere?!
Denne kraftsalven kom fra Venstres Trine Skei Grande i en for øvrig nokså defensiv singeldebatt på Stortinget i april 2009.

Passiv singelpolitikk
Regjeringens holdning til singelproblematikken og urettmessige ulikheter mellom single og samboende var da også ganske tannløs. Barne- og likestillingsminister Anniken Huitfeldt kjørte planken, og slo i den samme spikeren som sist:
– Aleneboere er en stor og sammensatt gruppe… umulig å sette felles merkelapp på dem… krevende å innrette spesielle tiltak … gruppens levekårsproblemer må i varetas gjennom generell politikk osv.

Aleneboere trenger ikke særtiltak
Det innebærer i prinsipp at kun de aller vanskeligst stilte aleneboende kan nyte godt av generelle velferdsordninger, som trygdegodtgjørelser og bostøtteordninger. Når det kommer til håndteringen av aleneboendes spesifikke utfordringer er ikke regjeringens merittliste særlig lang. De rødgrønne startet sin karriere med å legge ned en Krf – påbegynt singelmelding, som skulle utrede og foreslå tiltak for å bedre aleneboeres levekår. Begrunnelse: Aleneboere er en alt for sammensatt gruppe – ergo trenger de ingen særordninger.

Urovekkende trekk ved singeltilværelsen
Dette skjer til tross for at en levekårsundersøkelse fra 2006 utført av SSB på oppdrag fra Bondevik II regjeringen viser at aleneboere faller i gjennom på mange ulike hold. I dag bor det nærmere 850 000 alene i Norge, dvs at nærmere 40 % lever alene. Tallet er økende. Levekårsundersøkelsen viste at det er en rekke generelle trekk ved singeltilværelsen som er urovekkende.

Aleneboende tjener i snitt mindre enn gjennomsnittet av befolkningen, har høyere gjeld, generelt svakere yrkestilknytning, lavere utdanningsnivå og er hyppigere mottakere av sosial stønad. 44 % av aleneboere sier de har problemer med å få lønnen til å strekke til, hvilket er vesentlig høyere enn for dem som lever som par. Levekårsundersøkelsen viste også at mange single har dårligere helse enn gjennomsnittet og sliter mer med sosiale aspekter enn de som lever i parforhold. Rapporten viser man at aleneboende tjener generelt mindre enn gjennomsnittet av befolkninge, de har generelt svakere yrkestilknytning, lavere utdanningsnivå og er hyppigere mottakere av sosialstønad, som bostøtte og sosialhjelp. – Man definerer fattigdom på ulike måter, men det er helt klart at ut fra fattigdomsbegrepet er single den gruppen som øker mest og som henger mest etter i inntektsutviklingen.

Single faller på sidelinjen
En skal selvfølgelig ikke svartmale situasjonen og stakkarsliggjøre hele singelstanden. Det er likevel ikke til å stikke under en stol at det er mye ugjort i forhold til at mange single, med eller uten barn, sliter økonomisk og på andre måter. Derfor virker det underlig at barne – og likestillingsministeren forholder seg passivt til at en så stor del av befolkningen så tydelig faller på sidelinjen.

Skei Grande mener at regjeringen ikke kan dekke seg bak at single er for differensierte til at man kan forme en egen singelpolitikk. Hun viser til at gruppen ”barnefamilier” også er veldig sammensatt, men at man likevel ikke har problemer med å utvikle en egen politikk for den gruppen.

Avgiftssystem etter forbruk
I interpellasjonen viser Skei Grande til flere målrettede tiltak som vil forbedre alenboeres økonomi vesentlig, for eksempel endringer i avgiftssystemet vårt.

– Vi har et avgiftssystem som henger igjen i gammel 1950 – tallstankegang om at husstander er noe som består av flere inntekter og flere hus, og på sånne husstander legger vi avgifter. En av de avgiftene er NRK – lisensen… I tillegg har vi en rekke faste utgifter som verken er god miljøpolitikk eller singelpolitikk. Det går på søppel, det går på strøm, det går på vann, det går på telefon, der vi legger masse på fastutgifter og ikke på forbruk.


Single må inn på boligmarkedet
Et annet viktig område er boligpolitikken, som gjør at det blir stadig vanskeligere for single å få innpass på boligmarkedet.
– Skal man få til noe på dette området, må man legge til rette for gode spareordninger kombinert med andre typer eierformer for å få single inn på boligmarkedet, sier Skei Grande i interpellasjonen.
Singelgrupper på Facebook
Det er utvilsomt en fordel som vil komme mange single til gode, og som vil kunne tilføre en større grad av rettferdighet i forholdet mellom alenboere og samboende. Støtter du et eget skattefradrag for single, kan du melde deg inn i Facebookgruppen
”Innfør skattfradrag for single nå”

Eget singelfradrag foreslått
Som barne- og likestillingsministeren, har heller ikke Skei Grande noen tro på et generelt skattefradrag for single. Hun begrunner det med at det vil være alt for vanskelig å kontrollere hvem som bor alene eller ikke. Bare Senterpartiet har gått inn for skattefradrag for single. Hvordan dette skal håndheves er ikke drøftet, heller ikke hvor stort fradraget skal være, men det antas at mellom en halv og en million skattytere vil kunne nyte godt av et eget singelfradrag.

 

Gå også inn på Facebookgruppen ”Singelnett.no” og meld deg inn der. Det kan være en bra begynnelse!her

Vil du lese hele interpellasjonen til Skei Grande, og få med deg debatten i Stortinget, kan du lese

Reklamer

5 kommentarer om “SINGELPOLITIKK- Over 800 000 velgere «glemmes»

  1. Fatter ikke at ingen tar tak i dette! Venstre prøvde, men det ble bare dysset ned virket ned som. 850 000 velgere, ingen som vil ha oss??

  2. Tenk deg å få kr. 75.000 i ekstraordinært inntektsfradrag hvert år fordi du er singel. Dette skulle da utgjøre ca. 25.000 mindre å betale i skatt på lønna, altså litt over kr. 2000 ekstra i måneden å leve for – fordi du er singel ?
    Det hadde vært noe det, eller ?

  3. JA!! TO TUSEN I MND ER MYE PENGER!! Da hadde blitt ny bil og mulig mindre jobb!! :))) Drømmer….!!!

  4. Meld dere inn i SingelSammen! – en ny og yngre interesseorganisasjon for single. Vi slåss for skattefradrag for single, bedre levekår økonomisk,sosialt og holdningsmessig.Meld dere inn her: http://www.singelnett.no/?catid=1&ItemID=294

    Et medlemskap koster bare kr 290. Det er verdt pengene for et skattefradrag på 2000 i måneden på litt sikt. Meld dere inn og hjelp oss å arbeide for dette, ved å rekruttere nye medlemmer. Blir vi mange nok, kan vi presse politikerne til å vedta å satse på single, i like stor grad som på flerpersonshusholdninger. Hilsen Live, Leder Singelsammen! og Singelnett.no

    1. Et medlemskap koster bare 290,-. Single har jo dårligere råd, burde ikke være mer en 50 kroner da.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s