Han ville vært 106 år i dag

ALT FOR NORGE
ALT FOR NORGE

Engelske Maud og danske prins Carl hadde vært gift i sju år da de ble velsignet med sitt første og eneste barn 2. juli 1903. Han ble født på Sandringham slott i Norfolk og ble døpt Alexander Edward Christian Frederik.

Bundet og sjenert
Dermed var det på mange måter en ensom, liten gutt som kom til Norge som kronprins Olav 25. november 1905, 2 ½ år gammel. Som barn var han litt bundet og sjenert, og langt opp i voksen alder følte han seg usikker, keitet og klosset.

Utfoldelse
Krigsskolen og idretten skulle gi ham muligheter for utfoldelse. Alt i 1906, den første vinteren etter at kongefamilien kom til Norge, gikk kronprins Olav på ski i Slottsparken.

Skihopp og seiling
20 år gammel deltok han i hopprennet i Holmenkollen. 15 år gammel fikk han sin første seilbåt, som fikk navnet «Teddy». I 1925 vant han seksmeterklassen i en britisk regatta.

OL-medalje
Høydepunktet i kronprins Olavs idrettslige karriere er uten tvil gullmedaljen i seiling under De olympiske leker i Amsterdam i 1928.

Giftermålet
Livet tok en ny vending etter OL-gullet, da han fridde til svenske Märtha. Paret greide å holde forlovelsen skjult til den ble offentliggjort i stor stil 14. januar 1929. 21. mars samme år ble de viet i Oslo domkirke.

Barn og reiser
Nå fulgte ti år med en god del reisevirksomhet mens barna kom til verden, Ragnhild 9. juni 1930, Astrid 12. februar 1932 og Harald 21. februar 1937.

Krigen
Da kongen og regjeringen måtte forlate landet etter den tyske okkupasjon i 1940, tilbød kronprins Olav seg å bli igjen, men etter regjeringens råd fulgte han kongen til Storbritannia, der han bl.a. medvirket i oppbyggingen av de norske militære styrker, med rang som forsvarssjef fra 1944.

Krigsslutt
Da krigen sluttet, var kronprins Olav den første av kongefamilien som kom tilbake, alt 13. mai 1945. Så fulgte noen rolige år. Det var et stort savn for ham at kronprinsesse Märtha døde 5. april 1954. 1955-1957 måtte han overta som regent under kong Haakons sykdom.

Signing
Ved kong Haakons død 21. september 1957 overtok han under navnet Olav 5. Kroningsseremonien var avskaffet, men kong Olav ble etter eget ønske signet i Nidarosdomen 22. juni 1958. Signingsferden var den første av mange lange reiser i Norge som etablerte ham i folks bevissthet som «folkekongen»

Hjerneslag
Våren 1990 ble Olav 5 rammet av hjerneslag. Han var da verdens eldste regjerende monark – 87 år gammel. Regentoppgavene ble overtatt av kronprins Harald. Olav 5 døde på lys for kongenKongsseteren i Oslo 17. januar 1991 etter et hjerteinfarkt. I dagene etter hans død opplevde Norge en nasjonal sorg.  Uoppfordret og overraskende ble slottsplassen fylt av tente lys, blomster og hisner. Mange av hilsningene er i dag oppbevart i riksarkivet. Han ble gravlagt 30. januar i Det kongelige mausoleum på Akershus slott. Der hviler han i den grønne sarkofag, ved siden av sin hustru, Dronning Märtha, som han mistet så alt for tidlig.

UT PÅ TUR!
UT PÅ TUR!

Alle husker vi hvor vi var da kongen vår døde. Alle kalte vi ham «folkekongen».  En av årsakene til dette var bildet som gikk verden over da kong Olav,  under oljekrisen i 1974, tok Holmenkollbanen for å spare bensin da han skulle på ski i marka. Han forsøkte til og med å betale billetten sin, men ble fortalt av konduktøren av det allerede var betalt av en annen passasjer.

Kong Olav var en flott konge, en god representant for Norge og jeg tror han var et hyggelig menneske.  I 33 år var han vår respekterte og avholdte monark, og jeg syntes han fortjente en plass i bloggen min..

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s