Poirot

Hercule Poirot er en fasinerende mann med en velutviklet hjerne for mord og mysterier, ført i pennen av Agatha Christie. Forsåvidt er det vel hun som har den velutviklede hjernen. Mer enn en kriminaletterforsker har dukket opp som følge av hennes skrivekløe. 

poirotPoirot er født i Spa i Belgia og har arbeidet som belgisk polititjenestemann, især i Brussel, men måtte flykte til England under 1. verdenskrig og slo seg ned der. I likhet med mange andre dektektiver i kriminalitteraturens tidlige år (Miss Marple, Sherlock Holmes, Father Brown), er Poirot ugift. Hans livs kjærlighet, grevinne Vera Rossakoff, opptrer i novellene The Double Clue og The Capture of Cerberus og romanen The Big Four.

Christies bøker om Poirot ble fra 1989 gjort til TV- og fjernsynsfilm-serie under navnet Poirot. Den mest kjente karakterrollen som mesterdetektiven spilles av David Suchet. Men den er også spilt av Peter Ustinov, Ian Holm og Alfred Molina. 

Mannen med den spektakulære mustasjen stolte helt og holdent på «sine små grå» og løste sine saker ved hjelp av observasjon og psykologi. Han er den eneste oppdiktede personen som har blitt beæret med en nekrolog i seriøse New York Times, etter at boken «Teppet Faller» der Poirot dør, ble publisert i 1975.

Agatha Cristie kunne ikke forstå hvorfor detektiven hennes var så populær, og hun syntes selv han var «et avskyelig, svulstig, irriterende, egosentrisk lite kryp». Heldigvis for fansen følte hun at det var hennes plikt å gi folk det de ville ha.

Hver eneste gang ender det selvfølgelig med at Hercule løser floken. Noen blir støtt myrdet i nærheten av den vesle belgiske mannen, men den fantastiske aksenten. Og måten det blir fortalt på er alltid den samme. Alle involverte blir samlet i et rom, og Mr. Poirot plukker plottet fra hverandre, og sjelden har man gjettet hvem den skyldige er. 

Poirots assistent, kaptein Hastings, er en lett naiv eksoffiser som gjennom trivielle bemerkninger ofte setter mesterdetektiven på sporet av løsningen. Førstebetjent Japp ved Scotland Yard er en brysk politimann av den håndfaste typen, men har gjennom årene erfart at når Poirot er til stede er en sak sjelden så enkel som den kan virke på overflaten.

Første sesong ble vist i 1989. Episodeformatet utviklet seg med enkelte dobbeltepisoder fra annen sesong, og fra 1995 fullengdes fjernsynsfilmer. Dette gav rom for større tyngde og alvor i historie og karakterfremstilling. Suchet, som i 2003 ble delprodusent, har ytret ønske om å filmatisere de resterende Christie-fortellingene om Poirot.

I over 30 romaner og 50 noveller opptrer den lille skruen av en mann, og Søndager på NRK1 går det Poirot episoder. Jeg synes kjenningsmelodien er reint skummel… http://www.youtube.com/watch?v=Hmx6dQJf_rk

Filmen «Mordet på Orientekspressen» er bra, og plottet er komplott, hvis man kan si det. Se den en gang du kjeder deg.. Til vinter`n.. Nå er det for varmt, både for pc, dvd, hjerneceller og mord..

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s