John Ronald Ruel T.

Det skjønte du ikke kvekket av?? 🙂 Men om jeg skriver det på denne måten; J.R.R. Tolkien da ringer det antagelig bjeller!? 🙂

Pappa`n til Bilbo
Pappa`n til Bilbo

Nå har jeg lest ferdig biografien. Den er bra, men ikke det beste jeg har lest. Tolkien levde ikke ett liv som la opp til masse spennende lesning sånn biografimessig, men nå har jeg i alle fall litt kjøtt på beinet når det gjelder mannen bak de spektakulære bøkene. Det er klart det er mer action om man får lese biografien til Mafia-kongen i Italia. Mvh: Dronningen av Krim og Spenning.
Jeg sitter igjen og ønsker meg selvfølgelig en illustrert utgave av ”Hobbiten” fra 1937.

Veldig dyr bok ..!!
Veldig dyr bok ..!!

Jada, får nok det i posten.. Siste gang en signert, illustrert førsteutgave av boken ble auksjonert bort, gikk den for svimlende; 614 000,- Nok i 2008. Boken er solgt i 100 millioner eksemplarer og oversatt til 50 språk.
Familien Tolkien er opprinnelig fra Saschen i Tyskland, men sine aller minste barnesko gikk John i Afrika. Han ble tvunget til å flytt en del frem og tilbake som barn, da begge hans foreldre var døde innen han var 12 år.
Tolkien (1892-1973) hadde 4 barn med sin Edith. Tre gutter og ei jente. Hver jul skrev han brev til barna fra Julenissen. Disse er laget bok av.

Når Tolkien begynnte å jobbe som professor i Oxford fikk han en god venn. Det hadde aldri slått meg i havet at disse to kjente hverandre! Mannen som blant annet skrev de syv bøkene «Legenden om Narnia»… C.S. Lewis. I mange år fulgte de hverandre og lærte av hverandre. Det som tilslutt ble enden på deres vennskap var religion. 

Tolkien var utrolig nøye med sitt arbeide. En av hans bøker er «Silmarillion». Denne boken ble påbegynt før «Hobbiten» og handler om mytologien som er basen for historien i bla. «Ringenes Herre». Det var masse frem og tilbake med boken og han ønsket nok denne utgitt før, eller samtidig med «Ringenes Herre». Dette ble det ikke noe av, og boken ble liggende. 

«Ringenes Herre» (solgt i mer enn 150 millioner eksemplarer, og jeg er stor fan!!) er en oppfølger til «Hobbiten». Den tok 10 år å skrive og enda noen år før den kom ut i butikkene. Forlaget var nok passe tynne i vente-tråden før verket endelig ble prensentert. «Ringenes Herre» ble en stor suksess, og er det fremdeles. Den er utgitt mange ganger, det samme er «Hobbiten». «Silmarillion» og alle de andre verkene til Tolkien er nok lest noe mindre. – Men det er mange av dem. Husk at «Ringenes Herre» -kinoversjonene er 146 minutter kortere enn extended-versjonen! Nå er det også planlagt filmatisering av «Hobbiten» med release desember 2011.

Etter Tolkien gikk bort i 1973, nærmere bestemt 1977 kom «Silmarillion». Sønnen Christoffer Tolkien tok på seg oppgaven med å samle, rydde og fortsatt gi ut noen av pappa sine verk.

http://www.tolkiens.net/ Her finner du en artig side om Tolkiens finuriligheter. Tolkiens egen tidsregning. Hva dagen i dag heter på Gondorsk tidsregning? Eller Sysselkalenderen? Og Språk! Mannen lagde jo ett nytt språk, Alvisk! Med bokstaver, ord og uttale! Rubb og rake! Det er antagelig ikke gjort i en håndvending. Dette er alt resultat av en mann med sans for detaljer. Sjekk ut siden.

God lesning!

Reklamer

2 kommentarer om “John Ronald Ruel T.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s