Helligdager

(Dedicerer dette Vigdis Maria)

Norge er jo ett kristent land og derav har vi mange (ikke mange nok?) hellige dager som gjør at vi gjerne får litt fri. bibel1Har dere tenkt på at dersom det ikke var for kristendommen hadde du hatt fri kun 1.mai??? Hei-hei!! Der fikk pipa en annen låt tenker jeg. 🙂

Jeg synes ikke det er så lett med alle disse helligdagene for jeg rører litt med historien. Eller det vil si at jeg har vel hørt den rundt 50-60 ganger men jeg har nok ikke fått det helt med meg. Så jeg skal prøve å finne ut av det nå.

Alle disse fridagene dreier seg jo om en mann. Jesus. Født i Betlehem i år Null! Eksakt tidspunkt er litt omdiskutert. Norge feirer 24.desember. Mange andre land feirer 25. Ok. Så har vi fri på bursdagen til Jesus. Det er enkelt å huske. Men 1. og 2. juledag??? EH?? Nei, det kan jeg ikke forklare annet enn at vi skal vel feire tre dager til ende da? Eller var det Asbjørnsen og Moe?

Jesus levde i 33 år. Så ble han dømt til døden. Rettsaken føres av Pontius Pilatus, som ikke kan finne noe å faktisk dømme han til døden for, men han hadde en manglende forståelse for jødiske følelser. Korsfestelse er henrettelses metoden.

I løpet av disse 33 årene ble Jesus veldig kjent for ha litt utenom-menneskelige egenskaper som å lage vann av vin, helbrede syke og flere ting ingen kunne helt forklare.

Så; korsfestelse er på trappene. Og her kommer påske høytiden inn i bildet.

Påskedagen kommer den 1. søndagen etter 1. fullmåne etter vårjevndøgn. Dette trenger du forsåvidt ikke huske for det er merket på alle kalendere. Men derfor kommer det ikke på samme dato hvert år. Det vil da si at PåskeAFTEN alltid er en lørdag. Søndagen FØR påskeaften er det Palmesøndag.

Når Jesus fikk dødsdommen skulle han inn til Jerusalem. Det sies at folk strødde palmegrener foran Jesus da han red inn i byen. Derav Palmesøndag. I land hvor det ikke finnes palmer er det vist greit å symbolisere dette med andre grønne grener. Ok, fritt for å ikke gå på bar-nåler. På vei til Golgata får Jesus et klede av en dame som står ved veien så han kan tørke svetten. Da hun får det tilbake er et avtrykk eller bilde av Jesu ansikt smittet av på kledet. (Dette er ikke det berømte linkledet i Torino) Uken gikk, og torsdagen kommer  jo Skjærtorsdag.

Jesus hadde en del kamerater, la oss kalle dem disipler. Og denne dagen var det tid for det siste måltidet med gjengen. Navnet skjærtorsdag er litt vanskelig å forklare. Men det handler om renselse. Skjær=ren. Her kommer også nattverden fra. Jeg kan tenke at det var siste gang han skar i mat, så skal jeg huske det.

RFA047Så kommer Langfredag. Dette er Jesus lengste dag. Det er dagen han ble korsfestet og døde der oppe. Lett å forstå, og lett å huske. Dette er en dag som gjerne blir markert på en stille og rolig måte, med faste og meditasjon. Men Jesus er død. Tror vi..

1. påskedag. Feiringen av Jesu Oppstandelse. Stod opp fra de døde 3.dag. Her får jo hodet mitt litt krøll med det som vi kaller Himmelspretten. Det er jo i mai gjerne. Jeg kommer tilbake til det.  I følge skikken er det 1.påskedag man skal få påskeegg! Jeg hadde sluppet mange kalorier hadde det vært tradisjon enda.

2. påskedag ? Finner ikke noe om det, men det er vel bare fri da?  Mulig noen som leser bloggen min kan forklare meg det!?

Bibelen forteller at Jesus ble tatt ned fra korset og lagt i en grav. De lukket den med en sten. Da graven ble åpnet om morgnen den 3.dagen (1.påskedag) og da var den tom. I tiden som kommer sier kameratene at de ser Jesus. Han viser seg for dem.

Så var det Kristi Himmelfartsdag. 39 dager etter 1. påskedag kommer himmelspretten. Altså 40. påskedag. Og det er som det sier; feiringen av Jesus reise til himmelen. Sitter ved Gud den allmektige Fader`s høyre hånd.

Når jeg NÅ leser Trosbekjennelsen gir det jo litt mer mening. Her kommer hele historien. Det er bare å huske når er hva:

Jeg tror på Jesus Kristus,
Guds enbårne sønn, vår Herre,
som ble unnfanget ved Den Hellige Ånd,
født av jomfru Maria,
pint under Pontius Pilatus,
korsfestet, død og begravet,
fór ned til dødsriket,
stod opp fra de døde tredje dag,
fór opp til himmelen,
sitter ved Guds, den allmektige Faders høyre hånd..

Jeg er ikke utprega kristen, men at det levde en mann som het Jesus skal jeg ikke si i mot. Det er så lenge siden og det er vanskelig å forholde seg til. Barnetro er søtt, og vi sier jo stadig Herre-Gud, eller Herre-Jesus. Tydelig har det satt sine spor. Og vi får fridager. Navn som verserer i Bibelen er hyppig brukt og de er forståelige over hele verden. Det er jeg glad for! Heter man for eksempel Anette i Brasil er det litt vanskelig å uttale. Det er ikke ett kjent navn.

Men navn fra Bibelen funker gjerne. Søsteren min heter Maria. Og kvinnen som gav Jesus kledet på vei til Golgata het Veronica.

Takk mamma og pappa for flott navn!

 

¨så har jeg jammen skrevet meg litt bort igjen…»

GOD PÅSKE, nå er det over for en stund!

Reklamer

9 kommentarer

 1. Informativt Veronica – det er bra, jeg liker det.
  Men hva med pinse? Hva er historien der?

 2. Andre påskedag:
  Dagen er en fortsettelse av festen som markerer at Jesus stod opp fra de døde.

  Dette er i hvertfall kirkens forklaring på denne dagen:)

 3. Takk skal du ha kjære Gikka, det var veldig oppklarende, nå er det stort sett bare pinsen igjen så er almanakken gjennomgått.
  Vigdis

 4. Takk Kath! 🙂 Da er den utfyllt! Dette engasjerte det!
  Vigdis: Pinsen er lagt inn nå! 🙂

 5. Uken mellom palmesøndag og påske kalles ofte den ”stille uke”. Tidligere ble den kalt blant annet dymbill-uken etter det norrøne ordet før treklubbe, dymbill.Torsdag i den stille uke kalles skjærtorsdag etter norrønt skira, som betyr ”rense”. Navnet kommer antakelig av at i gammel tid ble de som var bannlyst, tatt inn igjen i kirken på denne dagen. Skjærtorsdag feires til minne om at Jesus innstiftet nattverden. Den påfølgende dagen, langfredag, er til minne om Jesu korsfestelse. Den stille uke er uken mellom palmesøndag og påske. Den kalles også Den hellige uke (Hebdomas sancta) eller Den store uke (Hebdomas maior). Mange kaller den feilaktig påskeuken, som imidlertid er uken fra påske til søndagen etter – 2. søndag i påsketiden. Den hellige pave Leo I den Store bestemte på 400-tallet at i Roma skulle de fire evangelistenes versjoner av Kristi lidelseshistorie leses på palmesøndag, onsdag og fredag i den stille uke samt påskenatt. Allerede på 500-tallet hadde påskefeiringen begynt å forskyve seg i tid, og messene ble feiret tidligere og tidligere på dagen. I Missale Romanum av 1570 ble denne praksisen slått fast som en forskrift, og messefeiring om kvelden og frem til midnatt ble forbudt. Men dette ble endret ved pave Pius XIIs reformering av liturgien i Den stille uke i 1955.

  Kanskje en forklaring på 2.påskedag ?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s